Kledingvoorschriften werkgever en discriminatie

Een werkgever verbiedt zijn werknemers om op het werk zichtbare tekenen te dragen van politieke, filosofische of religieuze overtuiging. Dit verbod houdt verband met de noodzakelijke neutraliteit die het bedrijf naar haar klanten wil uitstralen. Een werkneemster is het hier niet mee eens en wenst met hoofddoek op het werk te verschijnen. Over deze gevoelige kwestie heeft de hoogste Europese rechter zich onlangs uitgesproken.

Lees meer

Tijdelijk andere leaseauto: dubbele bijtelling?

U rijdt zakelijk en privé in een kleine, energiezuinige auto van de zaak met een lage bijtelling. Met deze hoofdauto draagt u bij aan een schoner milieu. Van uw werkgever mag u voor de vakantie of voor langere ritten tijdelijk gebruik maken van een grotere, minder energiezuinige,  auto. Goed geregeld! Maar loopt u geen risico op dubbele bijtelling, voor de hoofdauto over het hele jaar plus af en toe over de tijdelijke auto?

Lees meer

Ontslag na doorsturen klantgegevens

De kantonrechter schrapt het ontslag op staande voet wegens ontbreken van een dringende reden. Het concurrentiedoel is maar een vermoeden, de werkgever heeft geen schade en er is geen verbod om mail naar je eigen zakelijke adres te sturen. Wel ontbindt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst wegens een verstoorde arbeidsverhouding. Ook kent hij de transitievergoeding toe.

Tip: Bij ontslag op staande voet, kunt u ervan uitgaan dat de werknemer vernietiging van het ontslag gaat eisen. Dien daarom direct een voorwaardelijk ontbindingsverzoek in bij de kantonrechter.


Source: Feed met afbeeldingen

Ontslag na doorsturen klantgegevens

Een werknemer krijgt in een moeilijk gesprek te horen dat zijn baas van hem af wil. In dat gesprek krijgt hij ook een voorstel. Terug op zijn werkplek stuurt de werknemer vertrouwelijke klantgegevens door naar zijn eigen, zakelijke, mailadres. De werkgever komt daar achter en ontslaat de werknemer vervolgens op staande voet. Met de gegevens uit de mail kan de werknemer immers na ontslag onrechtmatig gaan concurreren. Hoe loopt dit af?

Lees meer

Te lage WOZ-waarde, wat nu?

Onlangs heeft een rechtbank zich over deze vraag gebogen. U kunt inderdaad in bezwaar als de WOZ-waarde in uw ogen te laag is. Uiteraard dient u dan wel de gemeente en bij beroep de rechter, te overtuigen van de door u bepleite hogere waarde. Als er dan een hogere WOZ-waarde wordt vastgesteld, heeft deze geen gevolgen voor de opgelegde OZB-aanslag met daarin de te lage waarde. Een beroep kan immers niet leiden tot een hogere aanslag.

Let op: De nieuw vastgestelde WOZ-waarde heeft wel gevolgen voor andere belastingen.


Source: Feed met afbeeldingen

Te lage WOZ-waarde, wat nu?

Stel, u wilt uw huis binnen een jaar of twee voor een mooie prijs verkopen. En nu valt er een WOZ-beschikking in de brievenbus met daarin een waarde van slechts 75% van die mooie prijs. Fiscaal gunstig, maar gezien uw verkoopplannen niet. WOZ-waarden zijn immers openbaar. Daarom wilt u bezwaar maken tegen de in uw ogen te lage WOZ-waarde.  Kan dat eigenlijk, en zo ja, wat zijn de gevolgen?

Lees meer

Definitief einde pensioenopbouw eigen BV

De keuze heeft hoe dan ook grote financiële consequenties voor de BV, de DGA en zijn (ex)partner(s). De calculatie en afweging zijn helaas verre van eenvoudig.

Mede door de lage rentestand is de commerciële waarde van de pensioenvoorziening veelal zo hoog geworden dat er geen ruimte was voor dividenduitkering aan de DGA. Afstempelen van het opgebouwde pensioen opent mogelijk de weg naar uitkering van dividend.

In het geval van (ex)partner(s) zal afstempeling financiële compensatie betekenen. Mogelijk komen er naast tegenstrijdige financiële belangen, ook niet-financiële belangen bovendrijven.

Tip: Als u nu in uw BV pensioen opbouwt, maak dan tijd vrij voor overleg en begeleiding bij de te maken keuzes.


Source: Feed met afbeeldingen

Definitief einde pensioenopbouw eigen BV

Per 1 april aanstaande valt definitief het doek voor pensioenopbouw in eigen beheer bij de eigen BV. DGA’s moeten de komende periode een keuze maken: het opgebouwde pensioen bevriezen, afstempelen en afkopen, of afstempelen en omzetten in een oudedagsverplichting. Bij de laatste twee opties verlagen ook de pensioenaanspraken. Daarom is instemming van de (ex)partner(s) vereist.

Lees meer

Overdrachtsbelasting: 2% of 6%?

Stel, u koopt een woning die in 1965 is gebouwd als woonhuis en sinds 1982 uitsluitend als tandartsenpraktijk in gebruik is. Of een woonboerderij die na een verbouwing als kantoor in gebruik is. Of u koopt een kantoorvilla die in 1895 als stadswoning is ontworpen, maar nu niet eens meer een keuken of badkamer heeft. De vraag is telkens: woning of geen woning, 2% of 6%?

Volgens de Hoge Raad gaat het om de kenmerken van het bouwwerk zelf en het doel waarvoor het oorspronkelijk is ontworpen en gebouwd. Een gebouw blijft een woning als niet meer dan beperkte aanpassingen nodig zijn om het weer voor bewoning geschikt te maken. Een pand dat oorspronkelijk niet voor bewoning is ontworpen, maar door latere verbouwing naar zijn aard tot woning is bestemd, kan overigens ook een woning zijn.

In de drie genoemde gevallen leidt deze toetsing tot de conclusie: woning, dus 2%.


Source: Feed met afbeeldingen

Overdrachtsbelasting: 2% of 6%?

U betaalt niet vaak overdrachtsbelasting, een heffing over de waarde bij overdracht van een onroerend goed. Het tarief is 6%. Behalve voor woningen, dan is het 2%. Bij een beetje onroerend goed tikt een verschil van 4% behoorlijk aan. En bij twijfel gunt de Belastingdienst u die 4% niet. Gevolg: rechtszaken. Onlangs heeft de hoogste rechter zijn licht laten schijnen over een aantal zaken.

Lees meer